Don't Miss

Sezon grillowy trwa, wątroba woła o pomoc!

By on 08/22/2017

Wakacje są idealnym momentem do spędzania czasu na świeżym powietrzu, sprzyja temu piękna, słoneczna pogoda. Miłośnicy grillowania tylko czekają, by móc odpalić grilla w ogrodzie i spotkać się z bliskimi. Potrawy z grilla, choć są zdrowsze niż te z patelni, zwykle są tłuste i często obficie przyprawiane. Popijamy je alkoholem, który jest niebezpieczny dla wątroby, a w połączeniu z ciężkostrawnymi potrawami z grilla stanowi dla niej nie lada wyzwanie. Nie musimy rezygnować z wyczekiwanego sezonu grillowego, pamiętajmy jednak o naszej wątrobie.

Często zapominamy o tym, że niezdrowe jedzenie w dużych ilościach negatywnie wpływa na naszą wątrobę. Dlatego warto zwracać uwagę na to, co jemy na grillu i w jakich ilościach. Pomyślmy, aby zastąpić tłuste żeberka np. grillowanymi warzywami. Świetnie smakują, są zdrowe i wspomagają pracę wątroby. Ponadto alkohol, który towarzyszy grillowaniu również negatywnie wpływa na ten narząd i niszczy komórki wątroby[1]. A jak pokazują wyniki Ogólnopolskiego Testu Wątroby, statystyczny Polak wypija średnio ponad 2 kufle piwa tygodniowo[2].

Jak podkreśla Elżbieta Lange, psychodietetyk, ekspert kampanii „Szczęśliwa wątroba, szczęśliwy Ty”: Najważniejszy jest sposób grillowania, ilość i jakość spożywanych produktów. Przejadanie się i dostarczanie do żołądka zbyt dużej ilości pożywienia, utrudnia wątrobie wyprodukowanie odpowiedniej ilości żółci, potrzebnej do strawienia pokarmu. Zamiast żeberek, karkówki i kiełbasy przygotujmy na grilla wołowinę, kurczaka, indyka, ryby, a także warzywa i owoce. Zdrowsze są te mięsa, które zawierają mniejszą ilość tłuszczu. Niewłaściwym sposobem grillowania, jest ponadto opiekanie mięsa czy kiełbasy bezpośrednio w płomieniu. Ilość szkodliwych związków, rośnie wraz z ilością tłuszczu skapującego z żywności do ognia, a część z nich osadza się na przygotowywanym pokarmie. Wcześniejsze zamarynowanie mięs z dodatkiem oliwy, octu winnego i czosnku będzie działało korzystnie na naszą wątrobę. Warto doprawić marynaty ziołami: rozmarynem, bazylią, miętą, szałwią, majerankiem i oregano. Należy również przygotowywać małe kawałki mięsa i nie przetrzymywać go na ruszcie. Im krócej pieczemy, tym zdrowiej dla naszej wątroby”.

Spędzając czas na świeżym powietrzu, spędzajmy go aktywnie, bo aktualnie aż 76,2% Polaków poświęca mniej niż 3 godziny tygodniowo na aktywność fizyczną. Warto pograć w piłkę nożną czy badmintona. Sezon grillowy wcale nie musi być ciężki dla wątroby, nie rezygnujmy z przyjemności.

Stłuszczenie, marskość czy alkoholowe uszkodzenie wątroby – to tylko niektóre z jej chorób, mające przyczynę m.in. w złym odżywianiu i nawykach. Regularne spożywanie tłustych, ciężkostrawnych potraw oraz długotrwałe spożywanie alkoholu, może prowadzić do uszkodzeń tego narządu, co przekłada się na funkcjonowanie całego organizmu.1,[3],[4] Wątroba sama się regeneruje, warto jednak pamiętać, że nie jest niezniszczalna. Dlatego pamiętajmy o niej również w czasie wakacji.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments