Don't Miss

Nowa era w projektowaniu

By on 11/05/2017

W nowej siedzibie duńskiej firmy farmaceutycznej Novo Nordisk jest bardzo jasno, także dzięki zastosowaniu płyt Rockfon Mono®Acoustic. Elastyczne panele sufitowe i ścienne mają również niebywałe parametry dźwiękochłonne i gwarantują architektom pełną swobodę projektowania.

Skandynawski design

Budynek Novo Nordisk w Bagsværd na północ od Kopenhagi, zgodnie z zamysłem architektów i inwestorów miał być jasny. Wgłębienia na fasadzie oraz centralne atrium kierują światło bezpośrednio do środka. Odzwierciedleniem DNA firmy są otwarte przestrzenie biurowe. Na szczególną uwagę zasługuje geometria budynku. Henning Larsen Architects tym razem postawili na obiekt na planie koła, inspirując się spiralnym kształtem cząsteczek insuliny, która stawi podstawę oferty produktów Novo Nordisk. W siedzibie firmy widać także wyraźne odniesienia do tradycyjnego skandynawskiego designu i projektów Arne Jacobsena, autora foteli Egg i Swan, który tworzył również dla Novo Nordisk.

Zrównoważony i energooszczędny

W nowym obiekcie działa globalny zarząd spółki i ponad 1000 pracowników administracyjnych. Sześciokondygnacyjny budynek z atrium jest nie tylko piękny, ale także energooszczędny. Niebagatelną rolę w zakresie zużycia energii i zrównoważonego rozwoju odgrywa wspomniany już napływ dziennego światła, odpowiednie rozmieszczenie wszystkich funkcji budynku, a także wykorzystane materiały, wśród których znalazły się sufity Rockfon. Ich współczynnik odbicia światła na poziomie 87% gwarantuje doskonałe warunki pracy. Dodatkowo wszystkie zastosowane w  realizacji rozwiązania pozwoliły ograniczyć zużycie energii na mkw. w budynku z 95 kWh  (standard dla nowych duńskich obiektów) do poziomu niższego niż 42 kWh (wymagania dla budynków energooszczędnych w Danii od 2015 roku).

Architektura i dźwięk

Projekt budynku zakładał wiele krzywizn, które wymagały zastosowania elastycznych materiałów budowlanych. W tej realizacji wykorzystano właściwości jedynych na rynku płyt monolitycznych ROCKFON Mono Acoustic. Zamontowano je w dużym atrium na pionowych i poziomych powierzchniach. – Produkty Mono umożliwiły nam stworzenie zachwycającego projektu o ciągłych powierzchniach, które spajają pomieszczenie. Dodatkową korzyścią była możliwość skonstruowania ścian, które zachowały dobre właściwości akustyczne – mówi architekt Søren Øllgaard. Zastosowanie  Rockfon Mono o klasie A (αw: 0,90 – 1,00) pochłaniania dźwięku zupełnie eliminuje konieczność użycia dodatkowych materiałów dźwiękochłonnych. Architekci zyskują więc pełną swobodę projektowania, a użytkownicy obiektów miłe dla oka i ucha przestrzenie.

Dzięki brakowi łączeń produkty Mono zapewniają jednolity wygląd, kierują światło w intrygujący sposób i zwiększają atrakcyjność rustykalnych powierzchni. Sufit posiadający fakturę jest naprawdę czymś niecodziennym – zauważa Søren Øllgaard.

 

Projekt: Siedziba Novo Nordisk, Bagsværd, Dania

Architekt: Henning Larsen Architects

Sufity : Rockfon Mono®Acoustic

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments